top of page

Tsvetomir EVS experience



DRY STONE WALL EXTRAVAGANZA II


През погледа на Цветомир



Очарователна. Такава намирам Хърватия и по-специално региона на Далмация, където на един от множеството острови – Муртер – вече повече от две седмици съм част от проект, наречен Dry stone walls Extravaganza II. Всъщност ние сме 15-тина доброволци от 5 страни – България, Италия, Полша, Испания и Турция, които ще прекараме цял месец заедно – и в съ-жителство, и в сътрудничество.




Работим по разкриването на останки от антично селище, които се намират в самия край на острова. Местна НПО, която е наш домакин, за втора година е спечелила проект за проучване и промотиране сред множеството туристи културно-историческото наследство на острова. Естествено, част от работата е специализирана и край нас винаги има и специалисти – археолози, от които черпим доста познания. В интерес на истината не сме се преработили – общо взето прекарваме на терен не повече от 4 часа на ден.



Това позволява следобедите ни да преминават най-често на плажа. Макар и да е края на сезона, който тук е дълъг, времето все още е идеално за къпане в изключително чистите води на Адриатическо море. Съчетаваме полезното с приятното в пълния смисъл на думите.




Имаме време и за пътешествия. Като цяло всяка седмица имаме по два свободни дни, но по стара балканска практика, те могат да се обединят и после отработят. Това е прекрасна опция, защото тук, в Хърватия, определено има какво да се види. От амфитеатърът на гр. Пула на север, до перлата на Адриатика – Дубровник на юг. Между тях са градовете Задар, Шибеник, Сплит и Макарска. Както и цяла друга държава – Босна и Херцеговина. Да, има един анклав от 20-тина километра територия, който пресича Хърватия и принадлежи на Босна. Той е по поречието на река Неретва и ако се пуснем по него ще стигнем и до гр. Мостар.


Но не са само градовете и крайбрежието, които привличат вниманието на около 14 милиона туристи годишно. Има и поне два природни парка, които заслужават да се посетят – Плитвички езера и Крка.



Разбира се, пътуването изисква не само време, но и парични средства. Въпреки че се водим доброволци, имаме и известна финансова подкрепа. Тя се изразява в 132 евро джобни пари за целия месец и отделно по 43 евро на седмица за храна. Със задружни усилия, най-вече кулинарни такива, парите са достатъчни, остава и за пиво. За предпочитане е Карловачко пред Ожуйско…







…Zivjeli!

[endif]--. ![endif]--


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page